Wat is alopecia?

Alopecia is een aandoening van de hoofdhuid die leidt tot beschadigde haarzakjes. Beschadigde haarzakjes leiden uiteindelijk tot haaruitval.

Bij alopecia valt het haar meestal uit in een cirkelvormige formatie op verschillende plaatsen van de hoofdhuid en dit leidt tot ronde kale plekken. Alopecia is niet besmettelijk en behalve het emotionele aspect van het hebben van deze aandoening, zijn er geen bijwerkingen.

Alopecia is een auto-immuunziekte en kan kaalheid veroorzaken. Alopecia totalis, de extreme vorm, houdt het verlies van alle hoofdharen in. Alopecia universalis omvat het verlies van al het haar van zowel hoofd als lichaam.

Wat is Alopecia?

Oorzaken van alopecia

Onderzoekers weten niet wat het immuunsysteem triggert om de eigen haarzakjes aan te vallen; de precieze oorzaak van de aandoening is dan ook nog onbekend. Hoewel het immuunsysteem normaliter alleen vreemde lichamen zoals bacteriën of virussen hoort aan te vallen, maakt het bij alopecia de fout om de haarzakjes als vreemde lichamen te zien en begint ze deze te vernietigen.

Patiënten hebben meer kans op permanent haarverlies door alopecia als de volgende kenmerken of aandoeningen aanwezig zijn:

  • Een familiegeschiedenis van alopecia
  • Regelmatig last hebben van allergieën
  • Alopecia ontwikkelen op een zeer jonge leeftijd vóór de puberteit
  • Een auto-immuunziekte of -aandoening
  • Een aanval van alopecia die een jaar of langer duurt
  • Abnormale vinger- en teennagels hebben (met een vreemde vorm of kleur)

Alopecia lijkt vooral voor te komen bij mensen van 20 jaar of jonger. Iedereen kan last krijgen van alopecia, zowel mannen als vrouwen kunnen met deze aandoening te maken krijgen. Patiënten met een reeds bestaande auto-immuunziekte of problemen met hun schildklier hebben een verhoogd risico op alopecia.

Wat Zijn De Symptomen van Alopecia?

Symptomen van alopecia

Haarverlies is het voor de hand liggende en duidelijke symptoom van alopecia.
Over het algemeen zal het haar uitvallen in ronde plekken, waardoor er volledig gladde ronde kale plekken op de hoofdhuid overblijven. Daarnaast zijn er ook de volgende symptomen:

  • Haar wordt dunner, maar valt niet helemaal uit
  • Haar breekt af in ronde plekken en laat korte stompe haartjes achter
  • Patiënten kunnen volledig en totaal haarverlies ervaren (alopecia totalis), inclusief het verlies van lichaamshaar

De symptomen van alopecia komen voor in een onregelmatig patroon of tijdlijn. Een patiënt kan haarverlies ervaren op een bepaald deel van de hoofdhuid en dat haar kan dan alsnog aangroeien. Vervolgens kan een haarlok van een ander gebied juist weer uitvallen. En ook kan het zo zijn dat de patiënt daarna helemaal geen haarverlies meer ervaart.

Voor sommige patiënten kan het haarverlies wel permanent zijn.

Een afspraak maken!

Voor antwoorden op al uw vragen. Plan vandaag nog een afspraak:

Verzoek indienen!