Haarverlies bij Mannen
Haarverlies bij mannen is, net als bij vrouwen, gerelateerd aan hormonen. Deze aandoening wordt ook wel androgene alopecia, of mannelijke kaalheid genoemd. Er is een genetische aanleg voor de aandoening: als uw vader of grootvader leed aan haaruitval is het waarschijnlijk dat u er ook last van zal krijgen.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen is te wijten aan een androgene miniaturisatie van het haarzakje. Zo’n 70% van de mannen zal hier op enig moment in het leven mee te maken krijgen.

Uw haren leven in kleine gaatjes die follikels worden genoemd. Deze follikels blijven het grootste deel van de tijd hetzelfde, en normaal haar blijft groeien. Maar, in het geval van haarverlies bij mannen, krimpt de follikel. Wanneer de follikel krimpt, wordt het haar korter en fijner of groeit het helemaal niet.

Op een gegeven moment stopt het haar met groeien, ook al blijft het haarzakje levend en open: dit het patroon van haarverlies bij mannen.

De drie fases van de haargroeicyclus

Over het algemeen groeit haar ongeveer zes centimeter per jaar. Het is belangrijk om het proces van de haargroeicyclus te begrijpen want daarmee kunt u veel problemen beter herkennen en begrijpen.

De haargroeicyclus bestaat uit drie verschillende stadia: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase:

De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Anagene Fase

Anagene fase

Dit is de actieve haargroeifase. De cellen van de haarwortel groeien snel en delen zich in deze fase. Wanneer een nieuw haartje zicht vormt, zal het omhoog uit de follikel duwen en als er al een haar in de follikel zit, zal deze naar buiten worden gedrukt of worden afgestoten. Dit soort haaruitval is normaal.

In de anagene fase zal het haar ongeveer 1 centimeter per maand groeien. De groeifase, of anagene fase, duurt gemiddeld 2 tot 6 jaar. Mensen die het onvermogen hebben om hun haar voorbij een bepaalde lengte te laten groeien hebben een korte anagene fase. Mensen die hun haar erg snel lang kunnen laten groeien hebben een lange anagene fase.

De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Catagene Fase

Catagene fase

Tijdens de catagene fase, die ongeveer 10 dagen duurt, stopt de haargroei. De buitenste wortelschede van de follikel zal krimpen en zich hechten aan de wortel van het haar.
De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Telogene Fase

Telogene fase

De telogene fase is de rustfase van de groeicyclus die ongeveer 100 dagen duurt. In deze fase wordt je haar losgelaten en valt het uit. Tijdens de telogene fase is de follikel in rust en wordt het haar van de wortel volledig gevormd. Er zit een witachtige bol bij de wortel die merkbaar is als je hem eruit trekt en naar de wortel kijkt.
De Oorzaken van Haaruitval Bij Mannen?

Oorzaken van haaruitval bij mannen

Hormonale Veranderingen

Haaruitval bij mannen is voornamelijk te wijten aan hormonale veranderingen. Met name het niveau van dihydrotestosteron (DHT) kan uit balans raken. Te veel toename van DHT kan leiden tot een kortere anagene fase en dit leidt tot een verminderde haarproductie. De haren die blijven doorgroeien zullen veel dunner zijn.

Erfelijkheid

Als iemand anders in uw familie last heeft gehad van haaruitval is de kans groot dat ook u maken krijgt met haaruitval.

Symptomen van haaruitval

  • Het merkbaar dunner worden van het haar.
  • Het dunner worden van uw haar rond uw slapen of naar de achterkant van het hoofd (kruin).
  • Meer haaruitval dan normaal; u vindt haren in de douche of op uw kussen ‘s ochtends

Een afspraak maken!

Voor antwoorden op al uw vragen. Plan vandaag nog een afspraak:

Verzoek indienen!