Haarverlies Patroon Bij Vrouwen

Haarverlies bij vrouwen

Bij zo’n 40% van de vrouwen rond 50-jarige leeftijd treedt haarverlies op: deze vrouwen kunnen lijden aan androgene alopecia. Androgene alopecia begint met het dunner worden van het haar. Duidelijke tekenen van haaruitval zijn meer haren in de douche, in de haarborstel en op een kussen bij het ’s ochtends wakker worden.

In tegenstelling tot mannen die lijden aan haaruitval, merken vrouwen dat het haar overal op de hoofdhuid uitdunt. Vrouwen verliezen haar op de bovenkant van het hoofd, waardoor het centrum van het haar wordt verruimd.

Gelukkig leidt vrouwelijk haarverlies zelden tot volledige kaalheid, zoals dat wel bij mannen het geval kan zijn.

Oorzaken van haarverlies bij vrouwen

Er zijn meerdere oorzaken voor haarverlies bij vrouwen:

Leeftijd

Het is normaal dat we meer haar verliezen als we ouder worden, of we nu man of vrouw zijn.

Hormonen

Vrouwelijk haarverlies kan worden getriggerd door hormonale veranderingen. Vrouwen na de menopauze hebben meer kans op haarverlies. Veranderingen in niveaus van androgene hormonen zijn verantwoordelijk voor haarverlies bij vrouwen en ook voor een toename van stugge haartjes op andere delen van het lichaam.

Genetica

Vrouwen hebben meer kans op haarverlies als dat in hun familie voorkomt, bijvoorbeeld bij een moeder, vader of grootmoeder.

Oorzaken van Vrouwelijk Patroon Haarverlies

De drie fases van de haargroeicyclus

Over het algemeen groeit haar ongeveer zes centimeter per jaar. Het is belangrijk om het proces van de haargroeicyclus te begrijpen want daarmee kunt u veel problemen beter herkennen en begrijpen.

De haargroeicyclus bestaat uit drie verschillende stadia: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase:

De Drie Fases Van De Haargroei Cyclus

Anagene fase

Dit is de actieve haargroeifase. De cellen van de haarwortel groeien snel en delen zich in deze fase. Wanneer een nieuw haartje zicht vormt, zal het omhoog uit de follikel komen en als er al een haar in de follikel zit, zal deze naar buiten worden gedrukt of worden afgestoten. Dit soort haaruitval is normaal.

In de anagene fase zal het haar ongeveer 1 centimeter per maand groeien. De groeifase, of anagene fase, duurt gemiddeld 2 tot 6 jaar. Mensen wiens haar niet voorbij een bepaalde lengte komt hebben een korte anagene fase. Mensen die hun haar erg snel lang kunnen laten groeien hebben een lange anagene fase.

Catagene fase

Tijdens de catagene fase, die ongeveer 10 dagen duurt, stopt de haargroei. De buitenste wortelschede van de follikel zal krimpen en zich hechten aan de wortel van het haar.

Telogene fase

De telogene fase is de rustfase van de groeicyclus die ongeveer 100 dagen duurt. In deze fase wordt je haar losgelaten en valt het uit. Tijdens de telogene fase is de follikel in rust en wordt het haar van de wortel volledig gevormd. Er zit een witachtige bol bij de wortel die merkbaar is als je hem eruit trekt en naar de wortel kijkt.

Een afspraak maken!

Voor antwoorden op al uw vragen. Plan vandaag nog een afspraak:

Verzoek indienen!