Wat is alopecia?

Alopecia is een aandoening van de hoofdhuid die leidt tot beschadigde haarzakjes. Beschadigde haarzakjes leiden uiteindelijk tot haaruitval.

Bij alopecia valt het haar meestal uit in een cirkelvormige formatie op verschillende plaatsen van de hoofdhuid en dit leidt tot ronde kale plekken. Alopecia is niet besmettelijk en anders dan het emotionele aspect van het hebben van deze aandoening, zijn er geen bijwerkingen.

Alopecia is een auto-immuunziekte en kan kaalheid veroorzaken. Alopecia totalis, de extreme vorm, houdt het verlies van alle hoofdharen in. Alopecia universalis omvat het verlies van al het haar van het hoofd en het lichaam.

Wat zijn de oorzaken van alopecia?

Onderzoekers weten niet wat het immuunsysteem triggert om de eigen haarzakjes aan te vallen, dus de precieze oorzaak van deze aandoening is nog onbekend. Hoewel het immuunsysteem normaliter alleen vreemde lichamen zoals bacteriën of virussen hoort aan te vallen, maakt het bij alopecia de fout om de haarzakjes als vreemde lichamen te zien en begint ze deze te vernietigen.

Wat is Alopecia?
Wat Zijn De Symptomen van Alopecia?

Wat zijn de symptomen van alopecia?

Een voor de hand liggend symptoom van alopecia is haarverlies. Over het algemeen valt het haar op bepaalde plekken uit en ontstaan er ronde volledig gladde kale plekken.  . Een van de volgende symptomen kan ook optreden:

  • Haar wordt dunner, maar valt niet helemaal uit
  • Haar breekt af in ronde plekken en laat korte haartjes achter
  • Patiënten kunnen volledig en totaal haarverlies ervaren (alopecia totalis), inclusief het verlies van lichaamshaar

De symptomen van alopecia komen voor in een onregelmatig patroon of tijdlijn. Een patiënt kan op bepaalde plekken haarverlies ervaren, terwijl het later gewoon weer kan aangroeien. Vervolgens kan het weer op een andere plek uitvallen of kan het zo zijn dat de patiënt helemaal geen haarverlies meer ervaart.

Voor sommige patiënten kan het haarverlies wel permanent zijn. Patiënten hebben meer kans om dit permanente verlies te ervaren als de volgende kenmerken of aandoeningen aanwezig zijn:

  • Een familiegeschiedenis van alopecia hebben
  • Regelmatig last hebben van allergieën
  • Alopecia ontwikkelen op een zeer jonge leeftijd vóór de puberteit
  • Lijdt aan een auto-immuunziekte of -aandoening
  • Een aanval van alopecia hebben die een jaar of langer duurt
  • Abnormale vinger- en teennagels hebben (met een vreemde vorm of kleur)

Alopecia lijkt vooral voor te komen bij mensen tot 20 jaar oud, maar iedereen kan te maken krijgen met deze aandoening. Zowel mannen als vrouwen kunnen worden beïnvloed door deze aandoening. Patiënten die lijden aan een reeds bestaande auto-immuunziekte of problemen met hun schildklier hebben een verhoogd risico op alopecia.

Een afspraak maken!

Voor antwoorden op al uw vragen. Plan vandaag nog een afspraak!

Verzoek indienen!