Haarverlies bij Mannen
Van het patroon van haarverlies bij mannen is het algemeen bekend dat het gerelateerd is aan hormonen, dit is bij zowel mannen als vrouwen het geval. Het is een aandoening die ook wordt aangeduid als androgene alopecia, of mannelijke kaalheid. Er is een genetische aanleg voor de aandoening, wat betekent dat als uw vader of grootvader leed aan haaruitval, het waarschijnlijk zo is dat u het ook zal krijgen.

De meest voorkomende oorzak van haaruitval in het mannelijke patroon is te wijten aan een androgene miniaturistatie van het haarzakje. Hier zal tot 70% van de mannen op enig moment in hun leven mee te maken krijgen.

Uw haren leven in kleine gaatjes die follikels worden genoemd. Deze follikels blijven het grootste deel van de tijd hetzelfde, en normaal haar blijft groeien. Maar, in het geval van haarverlies van het mannelijke patroon, krimpt de follikel. Wanneer de follikel krimpt, wordt het haar korter en fijner of groeit het helemaal niet.

Op een gegeven moment stopt het haar met groeien, ook al blijft het haarzakje levend en open. Deze aandoening wordt haaruitval van het mannelijk patroon genoemd.

De Drie Fases Van de Haargroeicyclus

Over het algemeen groeit haar ongeveer zes centimeter per jaar in de haargroeicyclus en het is erg belangrijk om het proces te begrijpen om daarmee veel van de probleme die u kunt tegenkomen beter te herkennen en te begrijpen. De haargroeicyclus bestaat uit drie verschillende stadia: anagen, catagenen en telogen:
De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Anagene Fase

Anagene Fase

Dit is de actieve haargroeifase. De cellen van de haarwortel groeien snel en delen zich in deze fase. Wanneer een nieuw haartje zicht vormt, zal het omhoog uit de follkel duwen en als er al een haar in de follikel zit, zal deze naar buiten worden gedrukt of worden afgestoten. Dit soort haaruitval is normaal.

In de anagene fase zal het haar ongeveer 1 centimeter per maand groeien. De groeifase, of anagene fase, duurt gemiddeld 2 tot 6 jaar. Mensen die het onvermogen hebben om hun haar voorbij een bepaalde lenge te laten groeien hebben een korte anagene fase. In tegenstelling, mensen die hun haar erg snel lang kunnen laten groeien hebben een lange anagene fase.

De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Catagene Fase

Catagene Fase

Tijdens de catagene fase, die ongeveer 10 dagen duurt, stopt de haargroei. De buitenste wortelschede van de follikel zal krimpen en zich hechten aan de wortel van het haar.
De Drie Fases Van de Haargroeicyclus - Telogene Fase

Telogene Fase

De telogene fase is de rustfase van de groeicyclus die ongeveer 100 dagen duurt. In deze fase wordt je haar losgelaten en valt het uit. Tijdens de telogene fase is de follikel in rust en wordt het haar van de wortel volledig gevormd. Er zit een witachtige bol bij de wortel die merkbaar is als je hem eruit trekt en naar de wortel kijkt.
De Oorzaken van Haaruitval Bij Mannen?

De Oorzaken van Haaruitval Bij Mannen?

Hormonale Veranderingen

Haaruitval bij mannen is voornamelijk te wijten aan hormonale veranderingen, met name, dihydrotestosterone (DHT) kan uit balans raken. Te veel toename van DHT kan leiden tot een kortere anagene fase en dit leidt to een verminderde haarproductie. De haren die blijven doorgroeien zullen veel dunner zijn.

Erfelijkheid

Als iemand anders in uw familie haaruitval heeft ervaren, zult u waarschijnlijk ook haaruitval in het mannelijke patroon ontwikkelen.

Tekenen en Symptomen van Haaruitval

  • Het merkbaar dunner worden van het haar.
  • Het dunner worden rond uw slapen of naar de achterkant van het hoofd (kruin).
  • Meer haaruitval dan normaal (in de douche of op uw kussen ‘s ochtends)

Een afspraak maken!

Voor antwoorden op al uw vragen. Plan vandaag nog een afspraak!

Verzoek indienen!